Mijn aanpak en werkwijze

Waarom slaapcoaching?

Slaapgebrek hoort er – zeker in het begin – bij. De ene ouder krijgt er al meer mee te maken dan de andere, maar geen enkele baby wordt geboren met een vast dag- en nachtritme en het vermogen om meerdere stukken aan 1 stuk te slapen. Het lukt niet elk kindje van nature om goed te kunnen slapen. Voor deze kindjes is het belangrijk om te gaan kijken waardoor dit komt en ze op een liefdevolle manier te ‘leren slapen’.

Hoe ziet een slaapcoachingtraject met mij eruit?

Persoonlijk

Geen enkel kind is hetzelfde, geen enkel gezin is hetzelfde, geen enkele situatie is hetzelfde. Elk gezin heeft eigen doelen en dus ook eigen oplossingen nodig. Samen stellen we een slaapplan op dat goed voelt voor jullie en een antwoord biedt op jullie noden en doelen.

Liefdevol

Ik ben geen voorstander om een kindje alleen te laten huilen. Ik vind het belangrijk dat we een veilige, vertrouwde slaapomgeving creëren, dat slaap iets wordt om naar uit te kijken. Je kindje ruimte geven om te oefenen maar tegelijkertijd ook responsief kunnen zijn? Het werkte voor mij, en het heeft ook al voor vele andere ouders gewerkt.
Tranen kunnen we niet altijd voorkomen en waarom zouden we ook? Huilen is immers ook een vorm van communicatie, maar we kunnen wel kiezen HOE we daarop reageren.

Meer dan alleen slaap

Ik kijk altijd naar het geheel, want slaap is verbonden aan zoveel meer dan alleen ‘slapen’. Het ritme van je kindje, voeding, slaapomgeving, interactie met mama of papa, … we bekijken het allemaal!

Waarom slaap voor baby’s en kinderen belangrijk is?

  • Kinderen hebben voldoende en goede slaap nodig om te groeien;
  • Een goede slaap draagt bij aan hartgezondheid;
  • Slaap ondersteunt een gezonde ontwikkeling en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem;
  • Een goede slaap voorkomt overgewicht.

Daarom is het essentieel dat kinderen de slaap krijgen die ze nodig hebben, maar dat is niet altijd zo vanzelfsprekend…

 

Eén op de vier kinderen onder de vijf jaar heeft een slaapprobleem

Als jouw kindje moeite heeft met slapen, zijn slapeloze nachten waarschijnlijk meer de norm dan de uitzondering. In slaap vallen en doorslapen is een aangeleerde vaardigheid, net zoals fietsen, lezen, schrijven , … . Het ene kind leert dit sneller en gemakkelijker dan het andere. Karakter speelt hier een belangrijke rol bij.

Kan een slaapcoach mij helpen?

Het is normaal dat je niet meteen staat te springen om een slaapcoach in te schakelen. Enerzijds omdat er nog heel wat vooroordelen bestaan rond slaapcoaching van baby’s en kinderen. Anderzijds ook omdat veel ouders het gevoel hebben dat ze in staat moeten zijn zelf de slaapproblemen van hun kind op te lossen. En laten we eerlijk zijn, verandering – hoe noodzakelijk die ook is - schrikt altijd een beetje af.

Vanaf welke leeftijd kan je met slaapcoaching beginnen?

Slaapcoachen kan met baby’s en kinderen van 6 maanden en ouder. Voor 6 maanden (uitgerekende leeftijd) is een kind neurologisch, lichamelijk en emotioneel simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om een slaapcoachingtraject op te starten. De kans is groot dat je anders dingen zou verwachten van je kindje, waartoe het helemaal nog niet in staat is.

Is succes verzekerd?

De Gentle Sleep Coach methode is een bewezen oplossing die al voor duizenden ouders wereldwijd heeft gewerkt. Ik vraag van ouders altijd drie dingen: teamwork, consequent zijn en geduld. Slaapcoaching is een intensief proces en vergt tijd en geduld. Tijdens de coaching ben ik als coach vooral afhankelijk van het dagboek dat door ouders ingevuld wordt. Dit vraagt tijd en aandacht. Er is sprake van een slagingspercentage van 95% op het moment dat je klaar bent voor de coaching, er geen medische problemen spelen en als het dagboek goed wordt ingevuld. Ben jij er klaar voor?

Ik ben klaar voor meer slaap!