Eerste gecertificeerde Gentle Sleep Coach van België

De Gentle Sleep Coach opleiding is de meest omvangrijke en toonaangevende opleiding tot kinderslaapcoach die er wereldwijd wordt aangeboden. De opleiding bestaat uit een uitgebreid programma waarin theorie en praktijk een mooi evenwicht vinden.

Om aan de opleiding te kunnen starten is een toelating nodig. Op deze manier wordt de kwaliteit en motivatie van de coaches gewaarborgd. Na een uitgebreide sollicitatie volgt een persoonlijk interview met de oprichter Kim West, LCSW-C (ook bekend als The Sleep Lady). Zij bepaalt uiteindelijk of je met de opleiding mag starten.

Tijdens de opleiding kreeg ik training van specialisten uit verschillende vakgebieden: (kinder)artsen, een lactatiekundige, postpartum doula’s, een psycholoog, een gezinstherapeut en een advocaat.

Om te slagen voor de opleiding, moet je met grootste onderscheiding slagen voor het examen en doorheen de opleiding deelnemen aan casus supervisies.

Ook na de opleiding blijft de mogelijkheid bestaan om deel te nemen aan supervisies om de gezinnen die ik begeleid zo goed mogelijk te kunnen coachen. Om mijn certificering als Gentle Sleep Coach te behouden, is het verplicht me voortdurend bij te scholen.

Informatie over de opleiding

Ik studeerde pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Gent en ben ondertussen ruim 10 jaar werkzaam als orthopedagoog. Ik verruimde mijn kennis als orthopedagoog door me verder bij te scholen in het oplossingsgericht werken en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Nadat ik zelf met een kinderslaapcoach had gewerkt met mijn jongste dochter, besloot ik de Gentle Sleep Coach opleiding van Kim West te volgen zodat ik zelf gezinnen kon helpen om hun nachtrust terug te krijgen.

Wat kwam er tijdens de opleiding aan bod?

• Slaapwetenschap en gedragstherapie voor kinderen van 0 tot 6 jaar
• De ontwikkeling van het kind
• Hechtingstheorie
• Ondersteuning van moeders die borstvoeding geven

Daarnaast kregen we ook les van deskundigen uit verschillende vakgebieden, zoals:
• Shoshana Bennett, Postnatale depressie – auteur en toonaangevende specialist op het gebied van postnatale depressie
• Lewis Kass, Medische aandoeningen en slaapapneu bij kinderen – directeur van Children’s Sleep Center in New York.
• Anthony Loizides, Reflux en slaap – kindergastro-enteroloog.

De opleiding bevat een specifieke training die gericht is op de slaap van baby’s tussen 0 en 6 maanden oud.. Hierdoor kan ik ook ouders van jonge baby’s begeleiden op een veilige, verantwoorde manier die past binnen de ontwikkeling van deze baby’s.

De onderwerpen die tijdens deze training aan bod zijn gekomen:
• Diepgaande kennis van de delicate aard van baby’s jonger dan zes maanden
Actuele wetenschappelijk bewezen richtlijnen en instructies specifiek gericht op het coachen van de vier tot zes maanden oude baby (en bepalen of een baby met deze leeftijd klaar is voor slaapcoaching)
• Milde slaapoplossingen en -strategieën die effectief zijn en passen bij de ontwikkeling van de jongere baby