Mijn kind is bang van monsters

Slaaptips
15 tips en weetjes rond slaap voor jouw baby, peuter of kleuter
17/03/2023
Word je kindje 30 minuten na de bedtijd terug wakker? 4 oorzaken en oplossingen
17/11/2023
Slaaptips
15 tips en weetjes rond slaap voor jouw baby, peuter of kleuter
17/03/2023
Word je kindje 30 minuten na de bedtijd terug wakker? 4 oorzaken en oplossingen
17/11/2023

Elke maand mag ik als slaapexpert een lezersvraag beantwoorden voor Libelle Mama. Ik deel mijn antwoord op de vragen graag ook via mijn blog met jullie. Deze maand mocht ik de vraag van mama Joke beantwoorden en duiken we de fantasiewereld van jouw peuter of kleuter in:

Mijn zoon van vier zegt elke avond bij het slapengaan dat hij bang is van monsters. Wanneer ik de kamer uitga, lijkt hij echt in paniek. Ik denk dus niet dat het een ‘trucje’ is om het avondritueel te rekken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij minder bang van monsters wordt?

Bang van monsters en nachtmerries

“Vanaf de leeftijd van twee jaar, kunnen kinderen inderdaad bang beginnen worden voor het donker. Bedtijd verloopt dan plotseling moeilijker en doorheen de nacht heeft je kind soms meer hulp nodig om die angstige gevoelens los te laten en weer in slaap te vallen.

Het is dus heel normaal gedrag voor deze leeftijd. Wat in de kleuterfase ook zeker en vast meespeelt, is een erg levendige fantasie. Bij dat typische magisch denken, hebben kinderen het moeilijk om een onderscheid te maken tussen fantasie en realiteit.

Ze zijn bang van monsters, spoken en dieren en je ziet vaak nachtmerries de kop op steken.”

Bron: AdobeStock

Monsters bestaan niet: geen soelaas

“Je hebt misschien al gemerkt dat simpelweg zeggen ‘Monsters bestaan niet’ geen soelaas brengt. Ooit zei mijn dochter tegen mij ‘Ik hoor wel wat je zegt, mama, dat monsters niet bestaan, maar in mijn hoofd zijn ze wel echt.’ Dat vat het precies samen: als monsters in je hoofd wél kunnen bestaan, zijn je angsten gegrond.”

Bang van monsters: neem het serieus

“Hoe je best reageert:

  • Neem de angst van je kind serieus en geloof het wanneer je kindje zegt dat het bang is.
  • Normaliseer het gedrag. Zeg bijvoorbeeld: ‘Toen ik zo oud als jij was, was ik ook bang van monsters.’
  • Ga evenwel niet volledig mee in de fantasie van je kind. Blijf dus aangeven dat monsters niet bestaan, maar erken het gevoel van je kind. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je heel bang bent. Dat zou ik ook zijn als ik geloofde dat monsters echt bestaan.’
  • Stap niet zomaar over de emotie heen. Simpelweg zeggen dat bang van monsters zijn niet hoeft, zal dus niet volstaan. Je kindje moet op zoek naar manieren om zelf controle te krijgen over de situatie. Belangrijk is dat het stressniveau daalt voor het slapengaan en doorheen de nacht.”

Samen het stresspeil doen zakken

“Je kindje helpen controle over zijn stresspeil te krijgen kan op verschillende manieren:

  • Met een lampje, een knuffel of een kledingstuk van mama of papa bij zich, voelt je kindje de nabijheid van mama en papa. Precies wat het nodig heeft om tot rust te komen en in slaap te vallen.
  • Benadruk dat monsters niet bestaan, maar gebruik tegelijk de fantasie van je kind om de monsters te verjagen. Dat kan zo:
    • Maak een monsterspray met een kleine plantenspuit. Tover het monster om tot een vriendjesmonster. Laat je kindje het monster uit zijn fantasie beschrijven met al zijn zintuigen. Hoe ziet het monster eruit? Is het groot of klein? Wat is de kleur van de vacht? Hoe ruikt en voelt het monster?
    • Gebruik de antwoorden van je kind om er een monster van te maken dat ieder kindje wel als vriend wil. Misschien wordt het wel een fluffy, appelblauwzeegroen minimonstertje met een hippe zonnebril?”

Minder bang van monsters worden: slaapomgeving

“Daarnaast kan de slaapomgeving angsten triggeren. Bepaalde schaduwen in de kamer, een poster van een dier of een hippe, kartonnen hertenkop aan de muur kunnen ’s nachts eng zijn. Bekijk de kamer dus eens door de ogen van je kind en pas aan waar nodig.

Weet tot slot dat deze fase er sowieso een beetje bijhoort. Op zoek gaan naar hulpmiddelen zoals een nachtlampje of inspelen op de fantasie doen de angsten meestal niet verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Je zult moeten combineren met jouw nabijheid om de rust weer te installeren en de angsten en paniek te milderen. Wil je zoontje dat je even bij hem blijft om minder bang te zijn, geef daar dan aan toe. Het zijn waardevolle oefenmomenten voor hem en niemand zorgt voor een veiliger gevoel dan mama en papa om rustig naar dromenland te vertrekken.

Veel succes!”

Heb jij ook een vraag rond de slaap van je kindje? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Facebook, mijn contactformulier of een mailtje!

Bron: Libelle Mama

📷: Canva & AdobeStock

Mijn kind is bang van monsters
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!