Van slapeloze mama naar slaapcoach
02/12/2020Mijn kind gooit telkens de tut uit bed
25/04/2022Een gezin dat bij mij aanklopt, heeft meestal al een hele weg afgelegd om hun kindje (en het hele gezin) op 1 of andere manier beter te doen slapen. Ze hebben het advies gevolgd van vrienden of familie, van de kinderarts of huisarts, zijn aan de slag gegaan met tips of een methode uit een boek, hebben de oplossing gezocht op het internet, … . Ideeën en tips in overvloed. Iedereen met kinderen heeft hier immers ervaring mee en deelt graag zijn expertise, gevraagd of ongevraagd.
Starten met slaapcoaching is niet iets dat je zomaar elke dag doet. Op het moment dat een gezin mij contacteert, hoor ik vaak: we hebben alles geprobeerd, maar we geraken er niet uit, hopelijk kan jij ons helpen? Maar tegelijkertijd ook: het kost wel wat, is het de investering waard?
De afgelopen 4 jaar heb ik stuk voor stuk fantastische gezinnen mogen begeleiden. Gezinnen die me het vertrouwen gaven om samen met hen mee te denken, te kijken hoe ze stapje voor stapje terug richting meer slaap en energie konden geraken.
Als ik voor mezelf spreek, kan ik alleen maar zeggen dat de hulp van een slaapcoach inschakelen (ondertussen al een aantal jaar geleden) voor mij de beste investering van 2017 was. Maar dat is makkelijk praten natuurlijk. Daarom deel ik graag met jullie de ervaring van een gezin dat ik vorig jaar mocht begeleiden.
Onze dochter is ongeveer 13 maanden als we beslissen dat het zo niet verder kan. Ik start elke dag met het gevoel dat ik die nacht zwaar ben uit geweest (fyi dat is ondertussen al ongeveer 2 jaar geleden, dus daar ligt het zeker niet aan). Mijn job brengt mij normaal energie, maar tegenwoordig zit ik tegen de middag al in mijn reserve voorraad. Op goeie dagen.
Mijn weekend voelt een beetje als een tweede werkshift en ik heb constant stress. Waar gaan we deze keer eindigen met de dutjes? Geraakt ze in bed met haar bedtijd of gaat heel onze avond naar onze dochter in bed krijgen? Hoeveel keer gaan we wakker zijn vannacht? Elke keer als ik haar hoor huilen door de babyphone, voel ik een heel kleine golf van paniek. Dat zijn ondertussen al heel wat kleine golfjes als je ze optelt.
Een jong kindje is natuurlijk sowieso geen walk in the park en af en toe wat stress hoort erbij. Maar dit kan toch niet de bedoeling zijn. Of alleszins, wij zitten als gezin op een grens en willen het anders (die grens ligt natuurlijk bij iedereen ergens anders).
Ik denk dat ik ondertussen al bijna alle slaapcoaches van België ken. En een paar van Nederland. Ik heb al duizend artikels gelezen en een paar boeken ook. Zonder succes dus. Welke slaapcoach gaat dan nog het verschil maken? Onze dochter is een echte doorzetter en haar alleen laten huilen willen we niet. Met die gedachte loop ik een paar weken rond.
En daarnaast ben ik ook nog kritisch voor slaaptraining of slaapcoaching. Ik sta achter de visie van mild ouderschap en wil onze dochter niet in strakke schema’s opvoeden. Ik wil tegemoet komen aan haar behoeften en haar ook aanleren om die te voelen en ervoor op te komen. Maar er is ook zoiets als begrenzen. En daarin wil ik ook het goede voorbeeld geven door niet volledig over die van mijzelf te gaan in het hele slaapverhaal.
Er is wel een slaapcoach die in mijn gedachten blijft hangen. Omdat ze niet kiest voor alleen laten huilen. En ik zie op haar Instagram pagina dat ze genuanceerd antwoordt op vragen en dingen deelt over mild ouderschap. Een vriendin die een persoonlijk traject doet met haar en tevreden is, geeft de doorslag. Ik stuur een mailtje.
Voor we het goed en wel beseffen, zitten we in een slaapcoachingstraject. En tegelijk blijf ik kritisch, want ik heb al zoveel gelezen en geprobeerd. Maar misschien is dat net het probleem. Dat we het bos door de bomen niet meer zien.
De eerste avond is een groot drama. Onze dochter ziet het niet zitten, zo van in slaap gewiegd worden naar in bed getroost worden. Ik word smorgens al meteen wakker met een bemoedigende boodschap van Karen in ons dagboek.
Samen met ons bekijkt ze hoe we kleine stapjes kunnen zetten. Heel eventjes terug om vandaar vooruit te gaan. Stapjes die voor ons goed en juist voelen. We mogen er zijn voor onze dochter. En zo zien we in het begin hele kleine stukjes vooruitgang. Kleine dingetjes die vroeger niet lukten, gaan nu wel.
En dan komt er een dag waarop we proberen om haar niet meer fysiek te troosten, maar enkel met onze stem. Ik hoor mijzelf nog zeggen ‘ik weet echt niet of dit gaat lukken’ waarop Karen zegt ‘misschien verbaast ze jullie wel’ En dat doet ze. Wat ons een paar weken geleden totaal ondenkbaar lijkt, lukt.
En zo zetten we ook daarna nog stappen vooruit. We krijgen onze avonden terug, ons rustig gevoel en onze nachtrust. En niet onbelangrijk, ook ons bed krijgen we terug.
Dit is geen wonderoplossing met een vast recept voor elk kind. Je bent er niet op 3 dagen door (of wij toch niet) en wat bij het ene kindje goed werkt, werkt bij het andere misschien minder goed.
En net daarom vind ik het zo goed. Ziek zijn, tandjes, sprongetjes,.. die zijn er allemaal nog en komen er nog aan. Je kind blijft een kind dat net als wij goede en minder dagen kent. Ik slaap ook niet elke nacht even vast of word elke dag exact op hetzelfde uur wakker. Er waren al lastigere nachten en die komen er ongetwijfeld nog aan.
Maar in dit traject leg je een stevige basis waar je ook daarna nog op kan terugvallen. Je leert een consequente aanpak die die vooral de nadruk legt op consequent zijn in nabijheid, niet in regels die je zonder nadenken volgt.
Karen is een fantastisch slaapcoach en tegelijk nog veel meer dan dat. Ze luistert en zoekt naar oplossingen die passen bij je situatie en bij het karakter van je kindje en wat je als ouder graag wil. Ze is er, ze staat achter je. Als orthopedagoog geeft ze je inzicht in de volledige ontwikkeling van je kindje. Je voelt dat ze écht wil helpen.
Geen enkel moment had ik het gevoel dat ik er niet was voor mijn dochter en dat ik haar niet de nabijheid gaf die ze nodig had. Meer nog, ik ben ervan overtuigd dat ze het nodig had om dat zelfvertrouwen te krijgen om alleen in slaap te vallen. En we waren er de hele tijd bij om haar te helpen om dat te doen.
Het jaar is nog lang niet voorbij, maar ik weet nu al dat dit onze beste investering van 2021 is.
Wil je weten of het iets voor jullie gezin kan zijn? Lees dan zeker meer over mijn aanpak en werkwijze.
Je kan ook altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen.
Niet langer wachten? Dan help ik jullie graag verder via een losse consultatie of een traject slaapcoaching.