Waarom slaapcoaching pas mogelijk is vanaf 6 maanden

Starten op school en slaap
05/09/2020
Slaapcoaching en mild ouderschap
30/10/2020
Starten op school en slaap
05/09/2020
Slaapcoaching en mild ouderschap
30/10/2020

Wekelijks krijg ik vragen van ouders met een baby’tje jonger dan 6 maanden rond slaap. En bijna elke keer breekt mijn hart als ik luister naar de adviezen die deze kersverse ouders krijgen uit hun omgeving. Niet alleen van familie en vrienden, maar ook van professionelen zoals kinderartsen, K&G, slaapcoaches, …

‘Gewoon laten huilen, na een paar dagen slaapt ze wel door’

‘Leg je baby maar gewoon in bed en ga om de 4 minuten eens terug kijken, uiteindelijk valt hij wel in slaap’

Dat gaan we dus niet doen.

Wie al eens wat rondgekeken heeft op mijn website, zal misschien al gezien hebben dat slaapcoaching pas mogelijk is vanaf 6 maanden (gecorrigeerde leeftijd). Ik start nooit met slaapcoaching wanneer een kindje jonger is dan die leeftijd.

Waarom niet? Dat leg ik je graag uit.

Wat versta ik onder slaapcoaching?

Voordat we verder gaan, wil ik even verduidelijken wat ik versta onder slaapcoaching. Kwestie van misverstanden zoveel mogelijk uit te sluiten. Als je werkt aan het doorbreken van bepaalde slaapassociaties en het installeren van nieuwe gewoontes in de plaats van die associaties, … dan valt dat voor mij onder slaapcoaching of slaaptraining. Als je gewoontes gaat veranderen, op eender welk vlak, dan komt er daar vaak ook wat frustratie en weerstand bij kijken.
Ik verkies persoonlijk de term slaapcoaching ipv slaaptraining, omdat ik het ondersteunen en nabij zijn – dus het ‘coachen’ – van een kindje heel erg belangrijk vind binnen zo’n traject.
Het is niet omdat slaapcoaching pas mogelijk is vanaf 6 maanden, dat er bij baby’s van 6 maanden niets mogelijk is. Je kan zeker werken aan een gezonde slaapbasis, een goede slaaphygiëne en een aantal dingen beginnen oefenen. Maar dat doen we zonder druk, zonder verwachtingen en zonder die frustratie.

Slaaptraining en de wetenschap

Er is wereldwijd GEEN ENKEL onderzoek gebeurd naar het gebruik van de typische slaaptrainingsmethodes bij baby’s jonger dan 6 maanden. Onderzoek bij baby’s jonger dan 6 maanden gaat vnl. over slaaphygiëne (slaapomgeving, routine, …) en waarom het goed is om zeker tot 6 maanden te wachten voordat je start met slaaptraining.
In Nederland is de richtlijn rond gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen hier alvast aan aangepast.

Schema’s en ritme

Google even op ‘schema baby 4 maanden’ en er verschijnt allerhande informatie over wanneer en hoelang je baby op die leeftijd dutjes zou mogen doen, hoelang die moeten duren, hoe het ritme eruit zou moeten zien, … .

Hier moet ik jullie teleurstellen, want de doorsnee baby jonger dan 6 maanden is nog niet klaar om in een regelmatig ritme te kunnen zitten. Op vlak van slaap verandert er ongelofelijk veel de eerste maanden: ontstaan van een dag- en nachtritme, aanmaak van het slaaphormoon melatonine, beginnende organisatie van de dutjes (dit staat pas op punt tegen 6 maanden waardoor coaching van de dutjes niet mogelijk is bij baby’s jonger dan 6 maanden en de zogenaamde ‘hazenslaapjes’ heel normaal zijn), ontwikkeling van de diepe slaap, organisatie van de nachten, … .
Het lichaam en de hersenen van jouw kindje zijn dus volop in ontwikkeling.

En dan lees je op het internet blogs over slaapcoaching bij baby’s van 4 maanden of over hoe je je baby van die leeftijd in een regelmatig ritme krijgt… terwijl je kindje dit helemaal nog niet kan! Van een kleuter van 3 jaar verwacht je ook niet dat ze kunnen lezen en schrijven, waarom verwachten we op vlak van slaap dan zoveel dingen waar een baby’tje nog niet klaar voor is?

Zelfregulerende vaardigheden

Ik hoor regelmatig ouders die het advies kregen hun baby te laten huilen en er zeker niet naartoe te gaan. Op die manier zou hun baby leren om zelf in te slapen…

Gebroken hart part 2 ☹

Baby’s worden niet geboren met de vaardigheid om zichzelf te kunnen reguleren. Daar hebben ze hun ouders (en andere zorgfiguren) voor nodig. Deze vaardigheid ontwikkelt zich doorheen de eerste jaren, en pas rond 6 maanden is de eerste basis daarrond gelegd. Jezelf kunnen reguleren is niet zomaar leren hoe je stopt met huilen en erna in slaap vallen. Het is veel complexer dan dat. Het omvat vaardigheden zoals heroriëntering, afleiding, troost en uiteindelijk slaap. Voor al deze vaardigheden is er hulp nodig uit specifieke delen van de hersenen. Als die ‘hulp’ nog niet ontwikkeld is, gaat dat gewoon nog niet.

Het idee om met een bepaalde slaaptrainingsmethode te starten bij kinderen jonger dan 6 maanden waar er dan nog eens 1 of andere vorm van laten huilen (al is het maar een paar minuten) bij komt kijken, is dus gewoon helemaal niet ok.

Het is zo belangrijk om responsief te zijn. Huilen is voor je baby 1 van de belangrijkste manieren om te kunnen communiceren die eerste maanden. Dus: reageer, troost, knuffel, laat hen weten dat je er bent.  

Gecorrigeerde leeftijd

Ook heel belangrijk is dat we telkens naar de gecorrigeerde leeftijd kijken. Als je baby 6 maanden is, maar 2 maanden te vroeg geboren is, dan bekijken we zijn ontwikkeling en noden op vlak van slaap dus voor een kindje van 4 maanden. Vooral het eerste jaar is het belangrijk om hiermee rekening te houden.

Wat kan je dan wél doen als je kindje jonger dan 6 maanden is?

  1. Slaaphygiëne:
    Zorg voor een veilige en juiste slaapomgeving voor je kindje, hou rekening met de wakkertijden, zorg dat je kindje overdag voldoende slaap krijgt (doe wat werkt voor jullie), …
  2. Focus op goede voedingen overdag:
    Als je baby snel afgeleid is, probeer dan de borst- of flesvoeding te geven in een rustige, verduisterde kamer zodat je kindje kan focussen op de voedingen.
  3. Oefen, maar forceer niets:
    Als je gaat oefenen rond bepaalde zaken, zoals bv. je kindje helpen om terug in slaap te vallen als hij wakker wordt na 45 minuten bij een dutje, slaperig maar wakker in bed, … dan is het altijd belangrijk om goed te kijken naar jouw kindje. Er zijn kindjes die hier vlot mee omgaan, maar als je kindje heel veel huilt, volledig overstuur geraakt, … dan is hij er nog niet klaar voor. Maak je geen zorgen en probeer het een andere keer gewoon nog eens opnieuw. 1x per dag oefenen is meer dan genoeg.

Is je kindje ouder dan 6 maanden, en wil je meer informatie over slaapcoaching? Lees dan zeker de informatie over mijn aanpak en werkwijze en mijn aanbod en prijzen.

Je kan ook altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen.

Meer informatie en tips over slaap bij jonge kinderen? Volg me dan zeker ook op Instagram en Facebook!
Heb je specifieke vragen? 2 x per maand organiseer ik een ‘vraag maar raak’ op Instagram, dus zeker in de gaten houden!

Waarom slaapcoaching pas mogelijk is vanaf 6 maanden
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
Maak nu een afspraak!