Slaapwandelen bij kinderen
10/07/2022Freebies!
09/09/2022Slaapregressie en slaapprogressie bij je baby of peuter, wat is dat juist? Is het hetzelfde als een sprongetje? En rond welke leeftijden komt het voor?
Een slaapregressie, wat is dat nu juist?
De term ‘slaapregressie’ wordt de laatste jaren meer en meer gebruikt in België en Nederland. Het is een term die overgewaaid is vanuit Amerika, maar die in wetenschappelijk onderzoek eigenlijk niet voorkomt. Dat zorgt er natuurlijk voor dat er heel veel verschillende interpretaties zijn van wat een slaapregressie nu juist is, en dat de informatie die je erover vindt ook heel erg uiteenlopend is.
Hoe zie ik het dan?
Een slaapregressie is voor mij een fase waarin je kindje slechter kan gaan slapen. De slaap ‘regresseert’, het gaat even wat moeilijker. Dat kan zijn door veranderingen op vlak van slaap (bv. de overgang van 2 dutjes naar 1 dutje), maar ook omdat je kindje een belangrijke mijlpaal aan het bereiken is en de basis, zoals voeding en slaap, daardoor eventjes overhoop kan liggen.
Soms lees je ook dat de term ‘slaapprogressie’ beter bij zo’n fase past, omdat je kindje uiteindelijk vooruitgang aan het maken is en de slaap op het einde van die fase sowieso weer een stapje vooruit zal zijn. Ik heb geen voorkeur voor het ene of het andere, dus gebruik vooral de term die het beste voelt voor jou.
Is een slaapregressie hetzelfde als een sprongetje?
Heel veel ouders gebruiken het overzicht van de ‘oei ik groei’-sprongetjes als houvast, om een beetje te kunnen inschatten wanneer hun kindje door een moeilijkere periode kan gaan.
Deze sprongen zijn echter niet hetzelfde als slaapregressies. Heel logisch dat dit soms gedacht wordt, want zowel bij slaapregressies als bij de mentale sprongen gaat je kindje door een moeilijkere periode en zijn ze vaak wat meer hangerig, huilerig en humeurig.
Wat is dan het verschil?
De oei ik groei-sprongen verwijzen naar de mentale ontwikkeling van je kindje (die in sprongen gebeurt), slaapregressies verwijzen naar mijlpalen die je kindje bereikt.
Beide komen op voorspelbare tijdstippen voor. Er zijn 10 sprongen tussen de leeftijd van 0 en 18 maanden, er zijn 8 slaapregressies tussen de leeftijd van 0 maanden en 3 jaar.
Hoe herken je een slaapregressie?
Tijdens een slaapregressie zie je meestal een aantal veranderingen in het gedrag en de gewoontes van je kindje, zoals:
- Meer honger en frequenter eten, of juist slechter eten
- Vaker wakker worden ‘s nachts
- Soms ook moeilijker terug in slaap te krijgen na het wakker worden ‘s nachts
- Korte dutjes of zelfs dutjes weigeren
- Meer huilerig, hangerig en humeurig
Minder slaap voor je kindje betekent ook minder slaap voor jou. In combinatie met een periode waar je kindje jou heel erg nodig heeft op alle vlakken (meer dan anders), kan dit er voor zorgen dat je ook als ouder eventjes door een moeilijkere periode gaat. Een slaapregressie is een fase. Dat wil zeggen dat de slaap vóór deze fase en na deze fase goed verloopt. Als je kindje altijd moeilijkheden heeft op vlak van slaap, dan is er wellicht meer aan de hand en kan slaapcoaching helpen.
Rond welke leeftijden kan een slaapregressie voorkomen?
Slaapregressies zijn niet gelinkt aan een exacte leeftijd, wel aan belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling. Die mijlpalen bereiken de meeste kinderen rond dezelfde leeftijd. Daardoor zijn er dus wel bepaalde leeftijden waarrond de slaapregressie kan voorkomen.
Als je kindje een bepaalde vaardigheid vroeger of later begint te beheersen dan de gemiddelde leeftijd, dan is de kans groot dat je kindje rond die periode wat meer moeite kan hebben met o.a. slapen.
Een kort overzicht van de gemiddelde slaapregressie fasen:
- 4 maanden
- 7 maanden
- 9 maanden
- 12 maanden
- 15 maanden
- 18 maanden
- 2 jaar
- 3 jaar
Wil je weten of jou kindje door een slaapregressie gaat en hoe je hier het best mee om gaat? Tijdens een losse consultatie kijk ik samen met jou uitgebreid naar jullie unieke situatie en overlopen we alle tips om door deze fase te komen.
Geen enkele tip missen? Vergeet me niet te volgen op instagram en facebook!