Slaapregressie! Wat is het? En wanneer is het weer voorbij?

Slaaptips tijdens de feestdagen
11/12/2019
Wat is het verschil tussen een nachtmerrie en een nachtangst?
18/04/2020
Slaaptips tijdens de feestdagen
11/12/2019
Wat is het verschil tussen een nachtmerrie en een nachtangst?
18/04/2020

Wat is er aan de hand? Je baby of peuter sliep goed ‘s nachts, deed goed zijn dutjes overdag en ging vlotjes naar bed ’s avonds. Plots krijg je hem niet meer in slaap, eender wat je probeert. Als jij en je baby opeens veel te weinig slaap krijgen, kan het zijn dat je kindje door een slaapregressie gaat.

Hoe weet ik of mijn baby een slaapregressie doormaakt?

Tijdens een slaapregressie zal je meestal een aantal veranderingen zien in het gedrag en de gewoontes van je baby, zoals:

  • Meer honger en frequenter eten
  • Regelmatig wakker worden ‘s nachts
  • Korte dutjes of zelfs weigeren om te slapen overdag
  • Meer huilerig, hangerig en humeurig

Minder slaap voor je kindje betekent ook minder slaap voor jou. In combinatie met een periode waar je kindje jou heel erg nodig heeft op alle vlakken (meer dan anders), kan dit er voor zorgen dat je ook als ouder eventjes door een moeilijkere periode gaat. Een slaapregressie is een fase. Dat wil zeggen dat de slaap voor deze fase en na deze fase goed verloopt. Als je kindje altijd moeilijkheden heeft op vlak van slaap, dan is er wellicht meer aan de hand en kan slaapcoaching helpen.

Waarom gaat mijn kindje door een slaapregressie?

Je kindje kan door een slaapregressie gaan vlak voor of middenin een grote ontwikkelingssprong.  Als hij bijvoorbeeld moet leren om recht te zitten, recht te staan, te kruipen, te stappen, iets te zien en dit bij naam kunnen noemen, … zijn dat enorm moeilijke dingen die ze moeten leren. Op zo’n moment is het dan ook normaal dat het lichaam en brein de andere ‘taken’ niet meer allemaal even goed kan bolwerken. Dus slapen, eten, humeur, … zijn allemaal dingen die er misschien even aan moeten geloven. Wanneer je kindje de nieuwe vaardigheid onder de knie begint te krijgen, zal alles weer op zijn plaats beginnen vallen en zal ook de slaap opnieuw verbeteren.

Hoelang duurt een slaapregressie?

Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. Het goede nieuws is dat de meeste baby’s niet door elke slaapregressie gaan die er is tussen de geboorte en 3 jaar. Sommige kinderen hebben er amper last van, anderen zijn er gevoeliger voor. Dat is heel erg individueel.
Als je kindje al een langere tijd door een moeilijke periode gaat, of er zijn een aantal gewoontes in geslopen die je liever wil veranderen, dan kan ik jullie daarbij helpen. Ik geef jullie graag meer informatie tijdens een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

Wat zijn de typische leeftijden waarop een slaapregressie kan voorkomen?

Slaapregressies zijn niet gelinkt aan een exacte leeftijd, maar eerder aan belangrijke veranderingen in de ontwikkeling. Deze ontwikkelingssprongen gebeuren bij de meeste kinderen wel rond dezelfde leeftijd. Vandaar dat ik wel spreek over bv. ‘de slaapregressie bij kinderen rond 4 maanden’. Als je kindje een bepaalde vaardigheid vroeger of later begint te beheersen dan de gemiddelde leeftijd, kan het dus zeker dat de slaapregressie op een ander moment voorkomt.

De slaapregressie rond 4 maanden

De slaapregressie tussen 4 en 5 maanden is er eentje waar de meeste baby’s doorgaan. Tijdens deze ontwikkelingssprong beginnen slaappatronen te veranderen en komt er een duidelijker onderscheid tussen de lichte en de diepe slaap. Ook de basis om zichzelf te kunnen reguleren wordt gelegd. Een slaapcyclus duurt op deze leeftijd ongeveer 45 à 50 minuten. Zelfs baby’s die tot dit moment superslapertjes waren, kunnen het lastig beginnen hebben bij de overgang van lichte naar diepe of van diepe naar lichte slaap. Wat betekent dat in de praktijk? Je baby zal waarschijnlijk veel meer wakker worden ’s nachts en je zal al je kalmerings- en troosttechnieken nodig hebben om hem terug rustig (en in slaap) te krijgen.

De slaapregressie rond 7 maanden

Ook de slaapregressie tussen 6 en 7 maanden is er eentje waar heel wat baby’s doorgaan. Veel baby’s leren op deze leeftijd hoe ze alleen recht kunnen zitten en sommige beginnen zelfs al hun omgeving te verkennen door te tijgeren (= zich met de armen voor of achteruit trekken/duwen op hun buikje). Een baby begint op deze leeftijd meer vast voedsel te leren kennen en ook de pincetgreep begint te ontwikkelen (met duim en wijsvinger iets op kunnen nemen) zodat ze zelf iets in hun mondje kunnen stoppen.

De slaapregressie rond 9 maanden

Net zoals de vorige slaapregressies, is ook deze slaapregressie gelinkt aan nieuwe ontwikkelingen in de hersenen. Je baby kan beginnen kruipen of poepschuiven en begint zich rond deze leeftijd ook recht te trekken. Het slapengaan is voor veel baby’s een favoriet moment om hun nieuwe vaardigheden te oefenen. Het probleem is dat de meesten er wel in slagen zich recht te trekken, maar nog niet weten hoe ze terug naar beneden kunnen geraken. Heel veel oefenen overdag is de boodschap! Je baby begint ook dingen in categorieën te plaatsen, dit is de basis van de taalontwikkeling. Bijvoorbeeld, ze beginnen te weten dat iets een bal is, los van de kleur of grootte ervan. Als er zoveel veranderingen plaatsvinden, is het dus niet raar dat het tijdelijk een effect heeft op de dutjes en de nachten.

De slaapregressie rond 12 maanden

Rond de leeftijd van 1 jaar komen er nog wat nieuwe vaardigheden bij. De taal ontwikkelt verder en de woordjes beginnen herkenbaar te worden. Ze beginnen bijvoorbeeld ‘mama’ en ‘papa’ te zeggen, maar nog niet altijd tegen de juiste persoon. Ze beginnen zich verder voor te bereiden op het stappen door zich echt overal aan op te trekken en zelfs al een aantal stapjes te doen aan je hand of terwijl ze zich vasthouden aan een meubel. Sommige kindjes beginnen al alleen te stappen. Wat heeft dit allemaal te maken met slaap? Op dit moment kan je kindje bv. dutjes beginnen weigeren of plots enkel nog maar korte ‘rampdutjes’ doen. Dit is echter niet het teken dat je kindje klaar is om de overstap te maken naar 1 dutje! Dat komt pas binnen een paar maanden. Het kan ook gebeuren dat je kindje tot dan zonder problemen doorsliep, maar plots toch wakker begint te worden ’s nachts.

De slaapregressie rond 15 maanden

Rond 15 maanden zit je peuter middenin 2 grote veranderingen – leren zelfstandig stappen en de overgang naar 1 dutje. Baby’s van deze leeftijd lijken constant in beweging terwijl ze hun eerste stapjes verder oefenen – met vallen en opstaan. Sommigen zijn zo geconcentreerd en enthousiast over hun nieuwe vaardigheid dat ze het moeilijk hebben om tot rust te komen wanneer ze moeten gaan slapen. De overgang van 2 dutjes naar 1 dutje kan een moeilijk moment zijn. Minder slaap overdag kan ervoor zorgen dat je kindje oververmoeid is bij de bedtijd. En dat zorgt er dan weer voor dat het slapengaan vaak moeilijker loopt. Oververmoeidheid kan er voor zorgen dat je kindje vaker wakker wordt ’s nachts.

De slaapregressie rond 18 maanden

De meeste peuters hebben de overgang van 2 naar 1 dutje gemaakt en de rust en regelmaat rond de dutjes en nachten was eindelijk teruggekeerd. Plots wordt je kindje midden in de nacht huilend, krijsend en/of roepend wakker. Het kan zelfs een strijd worden om die ene dut per dag gedaan te krijgen. Kinderen beginnen hun taal ongelofelijk uit te breiden en worden meer onafhankelijk in hun spel, beweging en bij het eten. Samen met die groter wordende onafhankelijkheid, begint vaak ook hun ‘willetje’ groter te worden. Een driftbui overdag of bij het slapengaan zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn.

De slaapregressie rond 2 jaar

De taal van je peuter wordt meer en meer verfijnd en hij begint te experimenteren met nieuwe woorden en zinnen, inclusief ‘nee!’. Tijdens deze periode leren ze ook heel bewust dat gedrag gevolgen kan hebben en wat het effect van bepaald gedrag kan zijn. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als papa vraagt om te gaan zitten en ik roep ‘nee’? Peuters beginnen op deze leeftijd te begrijpen dat ze een keuze hebben. Veel ouders zullen het experimenteren met die keuzes moeten doorstaan bij het slapengaan.

De slaapregressie rond 3 jaar

Bij de overgang van peuter naar kleuter gaan sommige kinderen nog door een allerlaatste slaapregressie. Angsten kunnen groter worden en kunnen vooral ’s nachts een rol beginnen spelen. Nachtmerries, verzoekjes om de kast te checken of onder het bed te kijken omdat ze ervan overtuigd zijn dat er iemand in of onder zit, … komen veel voor op deze leeftijd. Rond deze leeftijd zijn de meeste kinderen ook intensief bezig met zindelijkheidstraining, wat ook een grote invloed kan hebben op de slaap. De meeste kinderen geven tussen 3 en 4 jaar hun laatste dutje op.

Een slaapregressie is maar een fase!

Ongeacht op welke leeftijd je baby of peuter een slaapregressie doormaakt, het vraagt heel wat van jou als ouder om er zo vlot als mogelijk door te geraken. Onthou dat een slaapregressie tijdelijk is en dat het een normaal deel is bij het opgroeien van jouw kind.

Slaapregressie! Wat is het? En wanneer is het weer voorbij?
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!