Wanneer gaat mijn baby doorslapen?
16/03/2023Mijn kind is bang van monsters
16/08/2023Als kersverse ouder zal je over het onderwerp ‘slaap’ wellicht 101 goedbedoelde tips en adviezen krijgen uit je omgeving. Die adviezen komen meestal voort uit eigen ervaringen of vanuit tips die ze ooit eens van iemand anders hebben gehoord, maar zijn daarom niet altijd waar of helpend voor jou. Ik help jullie graag op weg met een aantal onderbouwde tips en weetjes rond slaap voor je baby, peuter of kleuter.
- Slaapgebrek hoort er – zeker in het begin – bij. Tijdens het eerste levensjaar van een baby verliest een ouder gemiddeld 6 weken (!) slaap.
- Elk kind is uniek. Dat betekent ook dat er geen standaard slaapadvies bestaat dat voor alle baby’s of kinderen werkt. Zet je eigen intuïtie altijd op de eerste plaats en kijk welke tips en adviezen uit je omgeving voor jou goed voelen.
- De leeftijd waarop kinderen doorslapen loopt heel sterk uiteen. Sommige baby’s slapen al door op 3 maanden, maar het is even normaal als jouw kindje pas begint door te slapen op 3 jaar!
- Kinderen ontwikkelen razendsnel de eerste 1000 dagen. Op het moment dat je kindje heel wat nieuwe vaardigheden aan het leren is, kan dat er voor zorgen dat slaap even geen prioriteit is. Zo’n periodes van moeilijkere slaap gelinkt aan ontwikkeling, noemen ze ook wel eens een slaapregressie (of slaapprogressie, want het gaat uiteindelijk over vooruitgang).Vroeger wakker worden, moeilijkere dutjes, vaker wakker worden ’s nachts, opnieuw meer nachtvoedingen, … : allemaal heel normaal in zo’n periode. Onthou altijd: dit is een fase. Het gaat dus ook weer voorbij!
- Als het werkt voor jullie, dan werkt het. Kom je toch op het punt dat iets niet meer werkt of je het graag anders wil? Weet dan dat er altijd mogelijkheden zijn om je kindje op een liefdevolle manier beter te laten slapen.
- Pas vanaf 6 à 7 maanden kan je meer regelmaat in het slaapritme van je baby verwachten. Korte dutjes zijn heel normaal in de eerste 6 à 7 maanden. Uiteraard zijn er ook baby’s die langere dutjes doen, maar als jouw baby dit (nog) niet doet, hoef je je zeker geen zorgen te maken!
- De nacht is de spiegel van de dag. Te weinig slaap, te veel slaap, overprikkeling of juist te weinig prikkels overdag, … Het kan zeker zijn effect hebben op de nachtrust van je kleintje.
- Een kalme ouder is besmettelijk. Stelt je peuter of kleuter je geduld danig op de proef bij het slapengaan? Als jij rustig blijft, zal jouw kindje die rust uiteindelijk overnemen en met een veilig en geborgen gevoel in slaap kunnen vallen.
- White noise of witte ruis filtert de omgevingsgeluiden, waardoor je baby makkelijker kan in- en doorslapen. Voor veel baby’s werkt witte ruis heel rustgevend.
- Een slaapomgeving die de slaap positief beïnvloedt, is heel belangrijk.
- Zorg ervoor dat de kamer rust uitstraalt. Liever een mooie mobiel boven het park dan boven het bed. Slaap gaat samen met rust, en dan vermijd je liever speelgoed en spullen in de kamer die aanzetten tot activiteit.
- Kies voor rustige kleuren
- De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen 16 en 18°C. Kouder of warmer? Pas dan de slaapkledij van je baby aan.
- Een donkere kamer met zo weinig mogelijk (natuurlijke) lichtinval maakt het makkelijker voor je kindje om in slaap te vallen. Natuurlijke lichtinval kan er ook voor zorgen dat je kindje – zeker in de zomerperiode – te vroeg wakker wordt.
- Nachtlampjes kunnen voor onrustige nachten zorgen omdat ze vaak niet het juiste licht bevatten. Een nachtlampje met wit licht zal de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegengaan. Daarom adviseer ik altijd nachtlampjes met rood licht.
- Met een knuffel of knuffeldoekje slapen is pas veilig vanaf 12 maanden. Je kan je baby er al wel vroeger aan laten wennen door de knuffel te betrekken bij het bedtijdritueel, erbij te nemen wanneer je een voeding geeft of je kindje in slaap helpt, … .
- Regelmaat in het ritme van je kindje zorgt voor voorspelbaarheid en rust. Het zorgt ervoor dat elke dag er ongeveer hetzelfde uit kan zien. Dat heeft een positief effect op de slaap van je kind en ook voor jou als ouder kan het rust geven. Zorg wel dat het ritme aansluit bij de noden van je kind en vermijd te rigide schema’s.
- Op het moment dat je slaapsignalen begint te zien, maakt het lichaam van je kindje volop het hormoon melatonine aan. Op dat moment is het het gemakkelijkste om rustig in slaap te kunnen vallen. Speel hier dus op in om de juiste bedtijd voor jou kindje te vinden.
- Een rustgevend en voorspelbaar bedtijdritueel helpt om de overgang te maken van de (drukke) dag, naar de rust van de nacht. Kleine kinderen hebben nog geen tijdsbesef. Door het bedtijdritueel elke dag op dezelfde manier te laten verlopen, zullen ze al snel ‘begrijpen’ dat het moment van slapengaan is aangebroken. De dagelijkse herhaling en het weten wat er komt, geeft een gevoel van herkenning, geruststelling en veiligheid. Wist je trouwens dat je een bedtijdritueel al introduceren vanaf 6 à 8 weken? Wat je allemaal doet tijdens het bedtijdritueel varieert natuurlijk bij een baby, peuter of kleuter, maar de insteek blijft hetzelfde!
- Frisse lucht en voldoende beweging overdag helpen voor een goede slaap.
Ik hoop dat ik je met deze tips en weetjes rond slaap voor jouw baby, peuter of kleuter heb kunnen informeren, inspireren en vooral ook geruststellen.
Heb je graag persoonlijk advies en antwoord op je vragen? Neem dan zeker een kijkje bij mijn aanbod!
Meer tips en weetjes rond slaap? Volg me dan zeker op instagram en facebook!
Veel succes!
Karen