Mijn baby doet enkel dutjes in de draagzak: is dit een probleem?

Word je kindje 30 minuten na de bedtijd terug wakker? 4 oorzaken en oplossingen
17/11/2023
Kunnen kleine kindjes een kamer delen? Dit moet je weten!
11/10/2024
Word je kindje 30 minuten na de bedtijd terug wakker? 4 oorzaken en oplossingen
17/11/2023
Kunnen kleine kindjes een kamer delen? Dit moet je weten!
11/10/2024

Vaak stellen ouders me de vraag of het een probleem is dat hun baby enkel dutjes doet in de draagzak of -doek. Het antwoord is simpel: nee, helemaal niet.

Het is misschien niet het antwoord dat je van een slaapcoach zou verwachten op deze vraag, maar ik het adviseer en stimuleer het in mijn begeleidingen heel vaak.

Mijn eigen dochtertjes hebben heel wat slaapuren doorgebracht in de draagzak en -doek en ik vond dat zalig. Lekker dicht bij mij, en toch de mogelijkheid hebben om te gaan wandelen of iets in het huishouden te doen.

Ik hoor veel twijfels en vragen bij ouders als het over slapen in de draagzak of -doek gaat.

Zal mijn kindje ooit in een bedje leren slapen?

Zal mijn kindje ooit zelfstandig in slaap kunnen vallen?

Heb ik een slechte gewoonte aan mijn kindje geleerd?

Verwen ik mijn kindje hier niet teveel mee?

Hoe komt het dat mijn kindje in bed enkel maar kortere dutjes doet en in de draagzak vaak langer slaapt?

Hoelang mag mijn kindje dutjes blijven doen in de draagzak of – doek?

Welke voordelen heeft slapen in de draagdoek of -zak?

Heel normaal dat je met die vragen zit, net als zoveel andere ouders. Je baby dragen biedt veel voordelen voor jou en je kindje, en beter slapen hoort daar ook bij. Net zoals bij alles rondom slapen (en opvoeden), is het belangrijk om je eigen intuïtie te volgen en vooral te doen waar jij en je kindje je goed bij voelen.

Leren slapen in een bedje

Zeker en vast. Ik ken geen enkele 16 jarige die niet in bed slaapt. Als je kindje de voorkeur heeft om dutjes in de draagzak te doen en je beslist om de overgang naar een bedje te maken, kan het wel zijn dat het wat tijd vraagt.

Je kan hier in kleine stapjes naartoe werken, door bv. de overgang van de draagzak naar in slaap vallen in de armen te maken, het wiegen langzaam af te bouwen, nieuwe slaapassociaties te introduceren (bv. aanraking, neuriën, zingen, …) die je ook makkelijk kan blijven doen terwijl je kindje in bed ligt, naast je kindje te liggen bij het inslapen, … .

Er is geen vaste leeftijd waarop je die overgang MOET maken, daarin volg je het tempo van je kindje en van jezelf.

Het hoeft ook niet zo te zijn dat je plots van alles naar niets gaat. Je kan ervoor kiezen om in plaats van alle dutjes in de draagzak te laten doen, 1 dutje per dag in het bedje te beginnen doen en dit op te bouwen naar alle dutjes in bed als dat je doel is. Of het dutje wel te starten in bed maar als je kindje na 45 minuten wakker wordt, verder laten slapen in de draagzak. Het kan zeker een combinatie blijven van dutjes in bed en dutjes in de draagzak- of doek.

Zelfstandig leren inslapen

Hier geldt hetzelfde zoals leren slapen in een eigen bedje. Ook dat zal je kindje op een bepaald moment leren, maar het is heel erg individueel wanneer het hier klaar voor is. Factoren zoals het temperament, het verloop van de dag, de slaapomgeving, ontwikkeling, slaapassociaties, … spelen hier een grote rol bij.

Het is belangrijk om goed naar je kindje te kijken wanneer je nieuwe dingen probeert. Het kan zijn dat je kindje hier helemaal nog niet klaar voor is. Beter kleine stapjes en het tempo van je kindje en jezelf volgen, dan overhaast grote veranderingen doen met stress en frustratie als gevolg.

Soms geeft je kindje vanzelf aan dat de dutjes in de draagzak niet meer ideaal zijn. Het kan bv. zijn dat het niet meer lukt om in slaap te vallen in de draagzak. Dan komt de overgang naar slapen in het bedje spontaan, maar ook hier zal het nodig zijn om samen met je kindje te oefenen. Hulpmiddelen zoals een knuffeltje, een bedje dat je voorverwarmd met een kersenpitkussentje, witte ruis, een herkenbaar muziekje, jouw vertrouwde geur, … kunnen hierbij een grote hulp zijn, maar kunnen jouw aanwezigheid en ondersteuning niet van dag op dag vervangen.

Verwennen en slechte gewoontes

Door je kindje dutjes te laten doen in de draagzak- of doek, kom je tegemoet aan de natuurlijke behoeftes van je kindje: nabijheid, veiligheid en liefde. Dat gaat voor mij niet over verwennen, maar wel reageren om wat je kindje nodig heeft. De nood om bij je te zijn, zal trouwens niet meer of minder zijn als je je baby meer of minder draagt.

Er bestaan voor mij ook geen goede en slechte gewoontes. Als het werkt voor jullie, dan werkt het en dan is er geen reden om plots iets te gaan veranderen.

Het kan natuurlijk zeker zijn dat je kindje plots laat merken dat het slapen in de draagzak niet meer zo goed lukt, of dat je zelf begint te voelen dat je het graag op een andere manier wil. Dan kan je hiermee aan de slag gaan.

Hoe komt het dat mijn kindje in bed enkel maar kortere dutjes doet en in de draagzak vaak langer slaapt?

Heel veel kindjes doen langere dutjes in de draagzak- en draagdoek. De beweging, jouw geur, de warmte van je lichaam, … helpen daar sterk bij. Je kan ook sneller reageren op de signalen van je kindje. De rust en het veilig gevoel bij je kindje, zorgt voor het vrijkomen van oxytocine (het knuffelhormoon) en daardoor kan de melatonine (het slaaphormoon) optimaal z’n werk doen door de afwezigheid van stress.  

Hoelang mag mijn kindje dutjes blijven doen in de draagzak of – doek?

Daar bestaan geen regels rond. Het mag zo lang en zo vaak als jij en je kindje het aangenaam vinden.

Je kindje dragen is iets wat biologisch gezien eigenlijk heel normaal is. In onze maatschappij gebeurt het niet zo vaak, maar er zijn andere culturen waar dit de norm is.

Welke voordelen heeft slapen in de draagdoek of -zak?

  • Hulp bij oververmoeidheid: ik raad het gebruik van de draagdoek- of zak vaak aan om oververmoeidheid te voorkomen of te zorgen dat een kindje uit de oververmoeidheid geraakt. Bij korte dutjes, weigeren van dutjes, moeite om in bed in slaap te vallen, … helpt het vaak om de draagzak te gebruiken. Soms starten we wel in bed, maar schakelen we over naar de draagzak- of doek als back-up plan, maar even vaak starten de dutjes gewoon in de draagzak- of doek. Op die manier is het makkelijker om toe te werken naar de regelmaat en de slaap die je kindje nodig heeft. Dat heeft automatisch ook een positief effect op de nacht. Zodra het ritme goed zit, kan je eventueel wel weer stappen zetten naar slapen in het eigen bedje.
  • Het is makkelijk om je baby te troosten en te wiegen: door te bewegen wieg en schommel je je
  • kindje vanzelf, net zoals toen je baby nog in de baarmoeder zat. Het geeft een veilig en geborgen gevoel
  • Je kan de draagzak gebruiken om je kindje rustig en slaperig te maken en nadien in bed leggen, of gewoon lekker bij jou in de draagdoek laten slapen.
  • Baby’s die gedragen worden vallen vaak sneller in slaap, en slapen meestal ook langer.
  • Je pikt de signalen van je kindje sneller en beter op
  • Het helpt bij krampjes, kindjes die last hebben van reflux en daardoor moeilijk slapen
  • Je kindje dragen zorgt ervoor dat ze minder huilen
  • Je kan je kindje dicht bij je hebben, maar hebt toch je handen vrij om andere dingen te doen.
  • Zowel mama als papa als andere zorgfiguren kunnen het doen

Vragen over dragen?

Als je vragen hebt over het dragen van je kindje, hoe je dit op een veilige manier kan doen, welk draagsysteem het beste bij jullie past, … kan je altijd terecht bij een draagconsulent. Via “Draagconsulenten Vlaanderen” vind je een draagconsulent in jouw buurt.

Wil je samen met mij kijken hoe je de stap naar in het bedje slapen of zelfstandig leren inslapen kan zetten voor jouw kindje? Daar help ik je graag bij tijdens een losse consultatie.

Veel succes!

Mijn baby doet enkel dutjes in de draagzak: is dit een probleem?
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!