Starten op school en slaap

Van vakantieritme naar schoolritme
27/08/2020
Waarom slaapcoaching pas mogelijk is vanaf 6 maanden
30/09/2020
Van vakantieritme naar schoolritme
27/08/2020
Waarom slaapcoaching pas mogelijk is vanaf 6 maanden
30/09/2020
Toon alle berichten

kids group playing mosaic game in kindergarten

In België starten de meeste peuters op de leeftijd van 2,5 jaar op school. Het is echter niet omdat een kindje naar school begint te gaan, dat ze daarom geen slaap meer nodig hebben overdag.

De meeste kleuters geven hun laatste dutje op tussen 3 en 4 jaar. Er zullen er altijd zijn die er iets vroeger mee stoppen, en ook die er iets later mee stoppen. Het gedrag van je kind is de belangrijkste parameter om te kunnen inschatten wanneer hij of zij er klaar voor is.

Hoe de combinatie van slaap en starten op school bij jouw kindje zal lopen, is afhankelijk van de noden van je kind, jullie mogelijkheden, de mogelijkheden op school en hoe je kindje op de nieuwe situatie reageert.

Voorbereiding op school

Als je je kindje gaat inschrijven op school, vergeet dan zeker niet te vragen wat de mogelijkheden op vlak van slaap zijn. Zo sta je niet voor verrassingen op de eerste schooldag van jouw kindje.

Vaak hoor ik dat er wordt gestopt met het aanbieden van het middagdutje voordat een kindje naar school gaat zodat ze het tegen dan al gewoon zijn. Dat raad ik niet aan, want de kans dat je dan een oververmoeid kindje naar school stuurt, is groot en daar heeft niemand wat aan.

Als er geen mogelijkheid is om een dut te doen op school, kan je de dutjes voordien wel beginnen inkorten zodat je kindje gewoon wordt aan minder slaap overdag.

Als je de dutjes overdag inkort, is het wel heel belangrijk dat je de kortere dut compenseert met een vroegere bedtijd zodat de slaaphoeveelheid over 24u dezelfde blijft!

Halve dagen school

Sommige ouders kiezen ervoor om met halve dagen school te starten zodat hun kindje in de namiddag nog kan slapen. Of dit mogelijk is, is natuurlijk afhankelijk van je werksituatie en je opvangmogelijkheden.

Combinatie van volle en halve dagen school

Als je kindje niet kan slapen op school en je hebt niet alle, maar toch een paar, dagen in de week de mogelijkheid om je kindje een halve dag naar school te laten gaan zodat hij/zij in de middag nog kan slapen, kan dat helpen om de volle dagen te overbruggen en niet volledig oververmoeid te worden. Over de lengte van die dutjes, vertel ik verder in dit artikel meer.

Een middagdut op school

Op heel wat scholen is er de mogelijkheid om een dutje te doen. Meestal kunnen ze ongeveer 1 uurtje slapen op school. Dat is voor veel peuters een moment om hun batterijtjes op te laden om weer verder te kunnen tot het einde van de schooldag.

Mijn kind weigert de middagdut op school

Ook al is de mogelijkheid er om een dutje te doen op school, dat wil niet zeggen dat je kindje dat ook effectief zal doen. Sommige kinderen willen nu eenmaal niets missen, geen haar op hun hoofd dat er dan aan denkt om even te gaan slapen op school. Als het wel lukt om even te rusten, kan dat wel even een rustpunt zijn in de dag om daarna weer verder te kunnen. Als het een strijd wordt, dan is het beter om het gewoon te laten.

Geen middagdut op school

Als je kindje nog nood heeft aan slaap, maar geen middagdutje kan doen, zal hij op het einde van de dag waarschijnlijk doodmoe zijn. Vaak gebeurt het dan dat een kindje in de auto, op de fiets, in de zetel thuis, … in slaap valt.

Probeer dit te vermijden, maar ik weet ook dat dat niet altijd mogelijk zal zijn. Maak je kindje wakker van zodra het kan, laat het zeker geen uren slapen op dat moment, ook al heeft dat een ‘grumpy’ peuter als resultaat. Anders zal je bedtijd in het gedrang komen en kan dit ook een effect hebben op de nachten. Stop je kindje goed op tijd in bed zodat het de verloren uurtjes ’s nachts kan inhalen. Je moet niet bang zijn dat als je je kindje om 18u in bed stopt, ze vroeger zullen wakker worden. De kans is veel groter dat ze te vroeg wakker zullen worden als je de bedtijd probeert te rekken.

Dutjes op de dagen dat het mogelijk is

Laat je kindje wel een dutje doen op de dagen dat het mogelijk is (bv. woensdag en in het weekend). Sommige kindjes zullen op die dagen zonder problemen 2 uur slapen zonder dat dit een effect heeft op hun bedtijd. Als het werkt, dan werkt het en dan hoef je hier niets aan te veranderen.

Als je kindje een lange dut doet overdag en het ’s avonds moeilijk is om te gaan slapen, zou ik aanraden om de lengte van de middagdut te beperken tot 1u, maar dus ook zeker in te zetten op die vroegere bedtijd.

Het kan ook zijn dat je kindje op school een dutje van een uur doet en thuis zonder problemen 2 uur zou slapen, maar dat het matchen van die 2 ritmes niet evident is. Kort dan de dutjes thuis in zodat de dutjes thuis en op school gelijkaardig kunnen verlopen. De dutjes thuis kunnen iets langer duren, maar probeer dit te beperken tot 15 minuten. 

Mijn kindje slaapt niet meer overdag

Als je kindje niet meer slaapt overdag, hoef je je geen zorgen te maken rond de dutjesmogelijkheden op school. Het is wel belangrijk om ermee rekening te houden dat naar school gaan een grote stap is voor je kindje: nieuwe indrukken, meer prikkels, meer zelfstandigheid, drukkere omgeving, … . De kans is dus groot dat ook jouw kindje thuis zal komen en moe zal zijn van al die nieuwe indrukken. Zet dan zeker in op een vroegere bedtijd.

Ik help je graag verder met al jouw praktische slaapvragen tijdens een losse consultatie.

Worstel je al langere tijd met slaapmoeilijkheden? Dan kan ik je verder helpen met slaapcoaching.

Volg me zeker ook op Instagram @vangaapnaarslaap en Facebook voor nog meer slaaptips!

Starten op school en slaap
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!