Van babybed naar groot bed

Winteruur 2023: hoe pak je dit aan?
23/10/2018
Slaaptips voor de overgang naar de zomertijd
27/03/2019
Winteruur 2023: hoe pak je dit aan?
23/10/2018
Slaaptips voor de overgang naar de zomertijd
27/03/2019
Toon alle berichten

Father with a toddler boy having fun in bedroom at home at bedtime. Paternity leave.

Elk kind maakt op een gegeven moment de overgang van het babybed naar een groter bed. Wanneer is je kindje hier klaar voor? En hoe pak je dit best aan?

De overgang van een babybed naar een groter bed is een hele stap! Eén die vaak te snel genomen wordt. Er wacht bv. een broertje of zusje op het babybed, je kindje klimt uit het babybed of je hoopt dat bepaalde slaapproblemen kunnen doorbroken worden door de overstap naar het grote bed te maken. Als de overstap naar een nieuw bed te vroeg gebeurt, kan dit zorgen voor slaapproblemen.

Vaak gebeurt de overgang naar een groter bedje rond de peuterleeftijd, tussen 2 of 3 jaar. Niet voor niets bestaat er een ‘kleiner groter bed’: het peuterbedje. In veel gevallen wordt het grote bed verwelkomd als je kind eerder 2 dan 3 is. Dat kan te vroeg zijn. Kinderen tot 3 jaar zijn er soms nog niet klaar voor om hun kleinere bedje vaarwel te zwaaien. Ze hebben nog niet de cognitieve mogelijkheden en zelfcontrole ontwikkeld om te begrijpen wat het betekent als mama of papa zegt dat ze in hun bedje moeten blijven liggen.

Wanneer zijn ze er dan wel klaar voor?

 • Als ze minimum 2,5 jaar oud zijn. De meeste kinderen ruilen hun babybed in voor een groter exemplaar tussen 2,5 en 4 jaar.
 • Ze de vaardigheid van het zelfstandig in- en doorslapen onder de knie hebben.
 • Ze zeggen dat ze in een ‘grote jongens- of meisjesbed’ willen slapen.

Hoe pak je het aan?

Er zijn een aantal mogelijkheden om de overgang te maken:

 • De ‘cold turkey’ aanpak, met andere woorden, het babybed verwijderen en het grote bed in de plaats zetten.Als je voor deze benadering kiest:
  • Zet dan het nieuwe bed op de plaats waar het spijlenbed stond (als dit lukt met de infrastructuur van de kamer)
  • Zet het bed tegen een muur zodat het veilige gevoel behouden kan blijven
  • Installeer een bedafsluiting aan de kant van het bed die niet tegen de muur staat
  • Je kan voor de zekerheid (en je eigen gemoedsrust) nog een aantal kussens op de grond leggen voor het geval je kindje er toch uit zou vallen.
 • De graduele aanpak:
  • Bij sommige bedjes is het mogelijk om de zijkant open te maken zodat ze nog wel in hun babybed blijven liggen, maar dan met 1 kant open. Dit kan een tussenstap zijn naar een groter bed.
  • Je kan ook tijdelijk het babybed en het grote bed in dezelfde kamer zetten (als dit mogelijk). Je kan dan bijvoorbeeld starten met elke avond een boekje te lezen op het grote bed, maar je kindje toch nog in het babybed laten slapen. Je kan bijvoorbeeld ook starten met de dutjes in het grote bed, maar de nacht nog in het babybed. Kies dan een dag waarop je kindje ook ’s nachts in het grote bed zal beginnen slapen. Vanaf het moment dat hij of zij in het grote bed slaapt tijdens de dutjes en de nacht, kan je het babybed weghalen.

Een aantal andere dingen om in het achterhoofd te houden, los van de aanpak die je kiest:

 • Overweeg om een hekje aan de kamerdeur te installeren, zeker in het begin, zowel als veiligheid als om te leren in het grote bed te slapen. Het hekje bakent de grens af, helpt het kind te begrijpen dat hij in zijn bed moet blijven. Het zal ook voorkomen dat je kind begint rond te dwalen en zich mogelijks bezeerd in een donker huis midden in de nacht.
 • Zorg ervoor dat de kamer veilig is nu dat hij zonder toezicht uit het bed kan.
 • Je kan je kind op allerlei manieren warm maken voor deze grote stap. Laat het voordien al een aantal keer vallen dat deze stap eraan zit te komen, en respecteer de reactie van jouw kind. Als je kindje duidelijk maakt dat hij of zij helemaal nog niet in een groot bed wil slapen, dan mogen ze gerust nog wat langer in hun knusse, veilige babybedje blijven slapen. Betrek hen bij het inrichten van de kamer, het opzetten van het bed, het kiezen van de lakens, … .
 • Wees consequent vanaf dag 1. Als je peuter uit zijn bed komt, breng hem dan onmiddellijk terug naar bed zonder discussie.
 • Beloon hem ’s morgens omdat hij in zijn bed is gebleven. Geef complimentjes, laat je kindje bellen naar de grootouders/tantes/nonkels/… om te vertellen over het grote bed, …
 • Als je nog andere problemen rond de bedtijd en de nacht wil aanpakken, overweeg dan of het niet beter is om je kindje nog een beetje langer in het babybed te houden. Het zorgt ervoor dat ze nog in een veilige, gekende omgeving kunnen slapen terwijl je aan andere aspecten van de slaap werkt.

Veel succes!

Van babybed naar groot bed
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!