Van vakantieritme naar schoolritme

Slapen op vakantie
20/07/2020
Starten op school en slaap
05/09/2020
Slapen op vakantie
20/07/2020
Starten op school en slaap
05/09/2020

Tijdens de vakantie hebben veel gezinnen een ander ritme dan normaal en is de structuur soms ver te zoeken. 1 september en dus de (herop)start op school komt dichterbij! Tijd om terug naar het ‘normale’ ritme te gaan, maar hoe pak je dat aan?

 • Begin er op tijd mee
  Start niet op 31 augustus om je kind voor de eerste keer terug vroeger in bed te leggen. Het is beter om een paar dagen op voorhand te beginnen wennen aan het nieuwe ritme.
 • Plan een laatste rustige week in
  Hou het tijdens die laatste week van de vakantie ook overdag al wat rustiger. Plan niet teveel activiteiten in.
 • Verschuif de bedtijd stap voor stap
  Als er een groot verschil is tussen de vakantiebedtijd en de schoolbedtijd, werkt het vaak beter om je kindje elke dag 15 minuten vroeger in bed te leggen en ‘s ochtends ook 15 minuten vroeger te wekken. Zo kan je langzaam opschuiven.
  Het is ook mogelijk om de bedtijd een aantal dagen voor het einde van de zomervakantie in 1 keer aan te passen. Als er een te groot verschil is, zal dit een te grote overgang zijn en zal je kind nog niet moe zijn op dat moment. Dan raad ik aan met de kleinere stapjes te werken.
 • Maak je kindje op tijd wakker
  Als je kindje ’s ochtends veel langer slaapt dan normaal, start dan met hem weer vroeger wakker te maken. Als je je kindje wakker maakt op het uur dat het normaal moet opstaan om naar school of de opvang te gaan, zal het helpen om ook de bedtijd te vervroegen.
 • Frisse lucht is altijd een goed idee
  Een wandeling, fietsen, nog even buitenspelen, … kan wonderen doen. Het is niet altijd evident als je kind huiswerk heeft, maar zelfs 30 minuten actieve buitentijd kan helpen voor een rustigere slaap.
 • Vermijd cafeïne
  Probeer cafeïne (bv. cola) te vermijden, en als dat niet lukt, best niet meer na 15u.
 • Zorg (terug) voor een duidelijk bedtijdritueel met vaste afspraken
  Duidelijke regels en afspraken helpen: hoeveel boekjes mag je kind lezen, wat kan wel en wat niet? Hou een vast bedritueel aan. Is dat ritueel wat verwaterd tijdens de vakantie? Neem het terug op, want het kan je kind helpen om terug in het ritme te komen.
 • Installeer een vast ochtendritueel
  Ook een vaste ochtendroutine geeft structuur en helpt om alles vlot te laten verlopen.
 • Laat genoeg tijd tussen de avondmaaltijd en de bedtijd
  Zorg ervoor dat de avondmaaltijd niet vlak voor het slapengaan valt zodat je kind nog de tijd heeft om de maaltijd te laten zakken. Idealiter is er 2 uur tussen de avondmaaltijd en de bedtijd.
 • Niet te veel actie voor bedtijd
  Actief zijn doorheen de dag heeft een positieve invloed op de slaap van je kind, maar probeer dit te vermijden tijdens het laatste uur voor bedtijd.
 • Zet alle elektronica een uur voor bedtijd uit
  Licht van TV, smartphones, tablets, computers, … onderdrukt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon). Hierdoor zal je kindje moeilijker in slaap vallen en mogelijk slechter slapen.
 • Zorg voor een rustmoment voor het slapen
  – Laat je kindje nog even rustig spelen met een puzzel of blokken
  – Maak je kindje rustig klaar voor het slapen: wassen, tandjes poetsen, pyjama aan
  – Als afsluiter nog een rustig bedtijdritueel: gordijnen dicht, samen een boekje lezen, nog even knuffeltijd en slaapwel!

TIP:
Vanaf 2,5 jaar kan je een slaaptrainer introduceren. Het helpt om duidelijk te maken wanneer het bedtijd is en wanneer het tijd is om op te staan en maakt het visueel voor jouw kindje.
Mijn favoriet? Pam de Pinguin van Zazu

Bron: Zazu Kids

Start je kindje op school en is het wat zoeken hoe je de slaap hierop afgestemd krijgt? Of is het wat zoeken om terug in het schoolritme te geraken? Ik help je graag verder met al jouw praktische slaapvragen tijdens een losse consultatie.

Worstel je al langere tijd met slaapmoeilijkheden? Dan kan ik je verder helpen met slaapcoaching.

Volg me zeker ook op Instagram @vangaapnaarslaap en Facebook voor nog meer slaaptips!

Van vakantieritme naar schoolritme
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!