Mijn kind gooit telkens de tut uit bed

Een slaapcoach inschakelen, is het de investering waard?
09/04/2022
Slaapwandelen bij kinderen
10/07/2022
Een slaapcoach inschakelen, is het de investering waard?
09/04/2022
Slaapwandelen bij kinderen
10/07/2022

Vliegen de tutjes en knuffels bij jou soms ook door de kamer?

Verse pamper, pyjama aan, tandjes poetsen, een verhaaltje voorlezen, dikke knuffel en zoen, ‘slaapwel lieve schat, tot morgen’, …

Helemaal vertederd en voldaan na dit gezellig bedtijdritueel draai je je om en wandel je richting de deur.

🌟TOK🌟

Nieuwsgierig kijk je achter je, en daar zie je je schattige peuter rechtstaan in bed. Met een blik zoals alleen die kleine deugniet van jou kan kijken, die wisselt tussen jou en de grond, waar de tut op magische wijze terecht is gekomen. Je smelt uiteraard ter plaatse, raapt de tut op en geeft hem terug. Dikke knuffel en zoen, ‘slaapwel lieve schat, tot morgen’, …

Je draait je terug om om richting deur te gaan: 🌟TOK🌟

Daar gaan we dan…

Ik denk dat elke ouder dit vroeg of laat wel eens tegenkomt. Eén zekerheid: je peuter kan dit sowieso het langste van jullie 2 volhouden.


Je weet dat je kindje niet kan slapen zonder tut, dus weinig andere opties dan de tut terug geven, al dan niet met eventjes wachten voordat je hem opnieuw opraapt.

Of toch? Hoe reageer je het best op zo’n moment?

  • Wacht even voordat je de tut opraapt en terug geeft aan je kindje.
  • Zolang er nog tutjes in bed liggen (TIP: leg dus meerdere tutjes in bed), geef je de tutjes die uit bed zijn gegooid NIET terug.
  • Als alle tutjes uit bed zijn gegooid, zeg je ‘ga maar liggen, dan leg ik de tutjes terug in bed’. Blijf deze verwachting herhalen tot je kindje neer gaat liggen. Zodra dat gebeurt, raap je de tutjes op en leg je ze terug in bed. Terwijl je de tutjes in bed legt, zeg je ‘niet gooien met je tutjes’.
  • Belangrijk: als je vraagt om neer te gaan liggen, geef dan de tut ook pas terug als je kindje dit doet, ook al gebeurt dat niet onmiddellijk. Vermijd dus ‘het is goed voor 1 keer, maar de volgende keer geef ik ze pas terug als je ligt’.
  • Het kan zijn dat je kindje eventjes heel boos is omdat je de tut niet onmiddellijk teruggeeft. Dat mag. Benoem dat je ziet dat je kindje boos is, dat dat helemaal ok is, maar dat je toch pas het tutje zal terugleggen zodra hij of zij mooi neerligt.
  • Je hebt altijd kindjes die graag de grenzen wat aftasten en de tut er telkens opnieuw uitgooien. Herhaal op zo’n moment wat je de eerste keer hebt gedaan. Of je hem nog 1, 2 of 3 keer teruggeeft, kies je zelf. Als het blijft duren, is het wel belangrijk dat je op een bepaald moment aangeeft bij het terugleggen dat het de laatste keer is geweest dat je de tutjes teruglegt. Dat als het nog eens gebeurt, je de tutjes niet meer teruggeeft. Voor sommige kindjes is het nodig om dit dan 1 keer ook effectief te doen, hoe moeilijk dat ook is. Het gemakkelijkste is om op zo’n moment wel in de kamer van je kindje te blijven. Er zal sowieso wat boosheid of verdriet bij komen kijken, je mag op zo’n moment zeker troosten.
  • Zodra je kindje in slaap is gevallen, leg je de tutjes terug in bed (zonder hem of haar wakker te maken uiteraard).

PS. Vervang de 🌟TOK🌟 door 🌟PLOF🌟, en je hebt het hele verhaal in knuffelformaat.

Veel succes!

Karen

Elke situatie, elk kindje is uniek. Heb je nog meer vragen? Of wil je samen met mij even kijken hoe je het het beste aanpakt voor jouw kindje? Ik help je graag verder tijdens een losse consultatie.

Graag meer tips? Volg me dan zeker op instagram en facebook.

Mijn kind gooit telkens de tut uit bed
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
Maak nu een afspraak!