Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

Freebies!
09/09/2022
Slaaptips
15 tips en weetjes rond slaap voor jouw baby, peuter of kleuter
17/03/2023
Freebies!
09/09/2022
Slaaptips
15 tips en weetjes rond slaap voor jouw baby, peuter of kleuter
17/03/2023

Wekelijks stellen ouders me de vraag: Karen, wanneer gaat mijn baby nu eindelijk doorslapen?

De magische formule

Hoe graag ik ook zou willen, er bestaat geen standaard slaapadvies dat er voor zorgt dat je baby plots gaat doorslapen. Elk kind is anders en dat betekent ook dat de slaap van jouw kindje uniek is. Tot nu toe is er nog geen magische formule gevonden die ervoor zorgt dat je kindje doorslaapt.

De leeftijd waarop kinderen gaan doorslapen loopt heel sterk uiteen. Sommige baby’s slapen al door op 3 maanden, maar het is even normaal als jouw kindje pas begint door te slapen op 3 jaar! Als ik dat vertel aan ouders, zorgt het enerzijds voor een ‘oef, ik dacht al dat dat er iets aan de hand was, dat het niet normaal was’, anderzijds kan het ook wel voor wat moedeloosheid zorgen. Want hoe je het ook draait of keert, onderbroken nachten beginnen op de duur zwaar door te wegen.

Als je de belofte om jouw kindje te doen doorslapen toch ergens zou tegenkomen, dan is mijn advies: RUN! Met harde slaaptrainingsmethodes (cry it out, gecontroleerd laten huilen) kan het resultaat inderdaad (tijdelijk) zijn dat het lijkt alsof je baby doorslaapt, maar de realiteit is dat je kindje stopt met signaleren omdat hij of zij geleerd heeft dat er niemand reageert en komt.

Betekent dat dat mijn kind nooit een volledige nacht zal slapen? Uiteraard niet, alle kinderen zullen op een bepaald moment een hele nacht kunnen slapen zonder dat ze jou hulp nodig hebben. Ik ken alvast geen enkele puber die elke nacht aan het bed van zijn ouders staat en hen nodig heeft om terug in slaap te kunnen vallen.

Wanneer dat moment komt, dat is natuurlijk een andere vraag. Ik leg eerst even uit waarom doorslapen op zich niet bestaat.

Doorslapen bestaat niet

Onze slaap verloopt in verschillende cycli. Elke cyclus bestaat dan weer uit verschillende slaapfases waarin 2 soorten slaap voorkomen: REM-slaap en non-REM-slaap.
⁠De REM-slaap wordt zo genoemd omdat er in die slaap snelle horizontale oogbewegingen worden gezien (Rapid Eye Movement). Doordat de meeste droombelevingen in de REM-slaap voorkomen, wordt dit ook wel de droomslaap genoemd. Hoe meer naar de ochtend, hoe meer REM-slaap en hoe minder diepe slaap (non-REM-slaap). ⁠
⁠Tijdens een slaapcyclus wisselen de slaapfases elkaar af: van lichte non-REM-slaap naar diepe non-REM-slaap, terug naar lichte non-REM slaap en vervolgens de REM-slaap. Op het einde van zo’n slaapcyclus kom je eventjes aan de oppervlakte, zonder dat je dit zelf beseft. 1 tot 3 keer per nacht, duurt dit ontwaken iets langer en kan je er ook een herinnering aan hebben. ⁠

Kort na de geboorte duurt een slaapcyclus ongeveer 45 minuten. Dit wordt geleidelijk langer tot op een leeftijd van 2 à 3 jaar de ‘volwassen duur’ bereikt wordt van 1,5 uur.⁠

Het is dus heel normaal dat kinderen en volwassenen tussen de slaapcycli door kort wakker worden, dit gebeurt meerdere keren per nacht. Meestal heb je er geen herinnering aan. Even wakker zijn in een normale slaapopbouw heeft geen negatieve invloed op de slaapkwaliteit. ⁠

Baby’s en jonge kinderen weten op zo’n moment niet altijd hoe ze weer kunnen inslapen, en hebben daar dan hulp bij nodig.

Goed nieuws!

Er zijn heel veel puzzelstukjes die een invloed hebben op de slaap van je baby. Hier en daar wat bijsturen, kan een gigantisch verschil maken in de slaap van jouw baby.

De belofte dat je kindje na een begeleiding zal doorslapen, doe ik niet. Ik beloof wel dat ik elk puzzelstukje met jullie zal bekijken om de slaap te optimaliseren zodat dat doorslapen er op een dag zeker komt!

Dit voelt toch een beetje als magie, niet?

Wanneer gaat mijn baby doorslapen?
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!