Zo bereid je je kind voor op het winteruur

Van babybed naar groot bed
08/12/2018
Van babybed naar groot bed
08/12/2018

De overgang naar het winteruur is daar weer! Voor veel mensen betekent dat een uur extra slaap, maar voor ouders van kleine kinderen is dit minder vanzelfsprekend. Het verzetten van de klok met slechts één uur kan het slaapritme van je kleintje aardig in de war brengen. Daarom is het slim om je kind voor te bereiden op deze verandering, zodat je zondag niet voor onverwachte vroege ochtenden komt te staan.

Wat is het normale uur om wakker te worden?

De meeste kinderen worden wakker tussen 6u en 7u30. Dat is een gezond moment om de dag te beginnen. Als jouw kind de laatste tijd rond 6u30 wakker werd, betekent de overgang naar het winteruur plots dat het wakker worden rond 5u30 valt. En dat kan een pittige verrassing zijn.

Elk kind reageert anders op zo’n verandering, en jongere kinderen hebben vaak meer moeite met een uurverschil dan oudere kinderen. Daarom is het vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar handig om de overgang in stapjes te doen. Zo help je je kleintje op een rustige manier wennen aan de nieuwe tijd.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je uit drie opties kiezen.

Optie 1: doe alsof er niets is veranderd

De makkelijkste optie: doe net alsof het een normale dag is. Je volgt gewoon je dagelijkse routine op basis van de klok. De maaltijden, dutjes en bedtijd schuiven simpelweg mee met de klok, zonder dat je iets hoeft aan te passen. Dit werkt goed bij oudere kinderen, maar kan uitdagender zijn voor kinderen jonger dan 2 jaar, omdat zij vaak meer moeite hebben met deze overgang. Let zeker goed op de slaapsignalen van je kind bij eventuele dutjes en de bedtijd.

Als je deze optie kiest, zet je de klok op zaterdagavond een uur achteruit en volg je vanaf zondag gewoon de nieuwe kloktijd.

Optie 2: stapsgewijs richting winteruur

Als je kindje jonger is of als je vermoedt dat de uurwisseling moeilijk gaat zijn, kun je de bedtijd van tevoren langzaam verschuiven. Zo help je je kind zich stap voor stap aan te passen.

Stap 1: verschuif de bedtijd voordat het winteruur daar is

Start 4 tot 6 dagen voor de uurwisseling met het geleidelijk aanpassen van de bedtijd. Je verschuift elke dag de bedtijd met 10 of 15 minuten, zodat je op het nieuwe uur uitkomt tegen de tijd dat de klok verandert. Als je kindje een vroege vogel is, is dit de beste methode.


Stap 2: kies je tempo

  • 4 dagen: Begin woensdag met de bedtijd 15 minuten later te schuiven. Als je kind normaal om 19u naar bed gaat, leg je het om 19u15 in bed. De volgende dag wordt dat 19u30, enzovoort. Tegen zondag ligt je kindje weer om 19u (het nieuwe uur) in bed.
  • 6 dagen: Verschuif de bedtijd elke dag met 10 minuten. Begin maandag met 19u10, dinsdag 19u20, en zo verder.

Stap 3: pas ook de dutjes en de maaltijden aan

Om het effect te maximaliseren, verschuif je niet alleen de bedtijd, maar ook de dutjes en maaltijden stapsgewijs. Het vergt wat planning, maar het kan een wereld van verschil maken.

Stap 4: maak de dutjes prioriteit

Probeer tijdens de overgang geen dagen te plannen die sterk afwijken van het normale ritme. Een uitgerust kind zal de verandering beter verwerken dan een oververmoeid kind.

Stap 5: ochtendwandeling

Na het opstaan, helpt een korte wandeling in de buitenlucht van 20 tot 30 minuten om de interne klok van je kind te resetten. Zorg ook dat je huis zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkrijgt.

Stap 6: kijk naar de slaapsignalen

Hou niet alleen de tijd in de gaten, maar kijk ook naar de slaapsignalen van je kind, zoals gapen, in de ogen wrijven of minder actief worden.


Stap 7: geef het een week tijd

Ook met deze aanpak kan het tot een week duren voordat je kind volledig is aangepast aan het nieuwe ritme. Dit is normaal.

Optie 3: last-minute aanpak

Als je te laat begint of geen tijd (of zin) hebt om de overgang voor te bereiden, kun je de dutjes op zaterdag met 15 tot 20 minuten verschuiven en de bedtijd met een half uur. Zo maak je de overgang net iets soepeler.

Het is niet altijd mogelijk om het ritme te verschuiven vóór de uurwisseling daar is. Als je kindje bijvoorbeeld naar de opvang gaat en ze daar het gewone ritme blijven volgen tot de uurwisseling daar is, dan helpt het niet om thuis al te schuiven met de bedtijd terwijl de rest ongewijzigd blijft. Of misschien heb je deze blog te laat ontdekt of heb je gewoon geen tijd (of zin) om de overgang voor te bereiden.

Verschuif dan op zaterdag alle dutjes met 15 à 20 minuten en de bedtijd met een half uur.


Enkele extra tips

  • Bekijk het dag per dag. Vandaag een moeilijke dag? Morgen is er een nieuwe!
  • Structuur is key: een vaste, voorspelbare bedtijdroutine helpt je kind om makkelijker in slaap te vallen.
  • Vermijd drukte en blauw licht: drukke activiteiten en schermen vlak voor het slapengaan maken je kind actief en verhinderen de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
  • Pas op met suiker: zoete drankjes en snacks voor het slapengaan kunnen zorgen voor een energiek en hyper kind waardoor je kind ‘s avonds langer wakker zal liggen.
  • Wees consistent: probeer zoveel mogelijk vast te houden aan een ritme, maar wees flexibel als je merkt dat je kindje het niet makkelijk heeft om zich aan te passen aan de nieuwe maaltijd- en dutjesuren de eerste dagen. De overgang zorgt er altijd voor dat de dagen een beetje vreemd aanvoelen, en een baby snapt al helemaal niet wat er gaande is.
  • Daglicht doet wonderen: Laat je kind minimaal een half uur per dag buiten spelen. Dit bevordert een goede slaap.

Een nieuwe dag, een nieuwe kans

Het winteruur is een aanpassing voor het hele gezin, en dat zal een paar dagen duren. Maar met wat planning en flexibiliteit komt het goed. Geef je kind de tijd om te wennen en voor je het weet, zit iedereen weer in het ritme.

Heb je nog vragen of zoek je meer tips rond slaap? Neem gerust een kijkje bij mijn aanbod en volg me instagram en facebook.

Succes!

Zo bereid je je kind voor op het winteruur
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met onze Cookie policy.
advanced-floating-content-close-btnMaak nu een afspraak!